Gonzo 2/07: Erkko on nuorten seurasta nauttiva tosikko

Teksti: Petja Pelli
Kuvat: Touko Hujanen

 

erkko2

 

Helsingin Sanomien suurin omistaja ja entinen päätoimittaja on harvoin tyytyväinen lehteen

– Olen aina ollut tosikko, SanomaWSOY:n suuromistaja Aatos Erkko toteaa viidelle vastapuolella pöytää tapittavalle tiedotusopin opiskelijalle.

Palaverihuoneessa istuu opiskelijoiden lisäksi laitoksen johtoa, mutta huomion varastaa yksi mies. Mediapohatta puristaa kävelykeppiään ja sinkoaa sanansa terävästi muuten levollisesta olemuksestaan huolimatta.

– Äiti tapasi kertoa minulle iltasatuja, kun olin pieni. Niiden kertominen loppui, kun huomautin, että kissa ei puhu. Aivan pienestä pitäen Erkko on lukenut sanomalehtiä, aina useita yhtä aikaa.

Kuusivuotiaana Erkko kokosi itselleen leikekirjaa natsi-Saksan hyökkäyksestä Puolaan. Samaa pohjatonta ja aitoa uteliaisuutta hän edellyttää toimittajalta, monipuolisen kielitaidon lisäksi.

– Virkamiestoimittaminen on pahin vihollisenne. Kun toimittajan kiinnostus ulkomaailmaan herpaantuu, menee hänellä heikosti.

Nuorten puolustaja

Aatos Erkko aloitti toimittajan uransa 1953 Viikkosanomien päätoimittajana. Kunnianhimoisen toimituksen keski-ikä oli tuolloin noin 25, samalla kun maan muu yhteiskunnallinen journalismi muhi harmaiden hiuksien alla.

– Olen jo pitkään puhunut Helsingin Sanomissa nuorien toimittajien puolesta. Heihin pitää uskoa ja heille pitää myös antaa lupa tehdä virheitä, Erkko sanoo ja nojautuu tuolissaan eteenpäin, ensimmäistä kertaa tapaamisen aikana. Aatos on vakiovieras Helsingin Sanomien kesätoimittajabileissä.

– He ovat niin armollisia, että kutsuvat minut. Istun ja juttelen siellä muutaman tunnin, kunnes meno käy liian äänekkääksi. Huhujen mukaan Erkko tapaa jutella jopa täysin tuntemattomille nuorille puistoissa ja kahviloissa. Mies vaikuttaa säilyttäneen oman uteliaisuutensa. Tampereen yliopistollakin hän haluaa tavata meitä toimittajaopiskelijoita, vaikka matkan varsinainen syy on Erkon Tampereelle lahjoittama professuuri.

Pettyy Hesariin

– Monesti joudun pettymään, kun avaan aamun Helsingin Sanomat, lehteä 60-luvun päätoimittanut Erkko toteaa. Heti perään hän lisää, että hänen ei pitäisi lehteä edes kommentoida. Suhtautuminen tahtoo olla ylikriittistä. Erkko uskoo Helsingin Sanomien pärjäävän jatkossakin, jos se pysyy ”antiestablished”. Kansanmiehen pitää tuntea lehti omakseen, eikä yläluokkaistumiseen ole varaa. Hesarin suuren levikkialueen Erkko näkee haasteena.

– Aina pitää miettiä, kenelle lehteä tehdään. Kaikille sitä ei voi tehdä. Eläkeläinen kuitenkin korostaa, että hänellä ei ole Helsingin sanomien sisältöön enää vaikutusvaltaa. Tätä meidän kaikkien on hyvin vaikea uskoa. Ennen paluutaan Helsinkiin Erkko haluaa vielä kannustaa tulevia toimittajia.

– Toivotan teille onnea valitsemallanne toivottomalla alalla.

Hesarin toimittajakoulu ei ole epäluottamuslause Tampereelle

Helsingin Sanomat valitsi tänä keväänä reilut kaksikymmentä opiskelijaa toimittajakouluunsa, joka avattiin uusille opiskelijoille taas muutaman vuoden tauon jälkeen. SanomaWSOY:n suuromistaja Aatos Erkko kiistää, että koulu olisi epäluottamuslause Tampereen toimittajakoulutukselle.

– Tampereen tiedotusoppi on yksi Suomen toimittajakoulutuksen tärkeistä kulmauksista, Erkko muotoilee. Samalla kun toimittajien kouluttaminen hajaantuu, toimittamisen omistus keskittyy. Erkko ei kuitenkaan ole kovin huolestunut siitä, että Suomen mediakenttä ajautuu yhä harvempien tahojen käsiin.

– Ainakin Helsingin Sanomien omistamat lehdet saavat toimia täysin itsenäisesti. Toisaalta, sen verran olen markkinataloutta nähnyt, että tiedän kilpailun olevan monesti tervettä.

 

erkko1

 

Julkaistu Gonzossa 2/2007.