Vostok tiedottaa: Radio Moreeni on pelastettava

Vostok: Radio Moreeni on säilytettävä

Kannanotto 27.3.2014

 

Tampereen yliopisto on 11. helmikuuta tiedottanut lopettavansa Radio Moreenin ohjelmien ostamisen avustajilta taloudellisiin syihin vedoten. Lisäksi radioasemalla on käynnistetty yhteistoimintaneuvottelut, ja kanavan tulevaisuutta pohditaan kevään aikana. Yksi mahdollisista vaihtoehdoista on kanavan lakkauttaminen.

Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden ainejärjestö Vostok ry ei hyväksy päätöstä.

Radio Moreeni tarjoaa monelle Vostok ry:n opiskelijalle tärkeän ensikosketuksen radiojournalismiin. Moreenissa opiskelijat lukevat ensimmäiset sähkeuutisensa, julkaisevat ensimmäiset reportaasinsa ja puhuvat ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä. Kun opiskelija toimittaa Radio Moreeniin sisältöä, hän saa opintopisteiden ja pienen avustajapalkkion lisäksi jotain paljon arvokkaampaa: taitoa ja työkokemusta.

Jos kanava lakkautetaan, missä radiotoimittajia sitten kasvatetaan? Radio Moreeni on yliopistolle ja varsinkin CMT:lle valttikortti, joka erottaa myönteisesti Tampereen yliopiston journalistiikan koulutuksen kaikista muista alan opintoja tarjoavista korkeakouluista.

Radio Moreeni on Suomen ainoa yliopistoradio. Se on myös yksi harvoista ei-kaupallisista radioasemista koko maassa. Radio Moreeni ei tavoittele voittoa, vaan hoitaa yliopiston kolmatta tehtävää – se edistää sivistystä.

 

Tampereen yliopiston on ajateltava, mistä sille on hyötyä. Vaikka yliopiston keskeisin tehtävä on vaalia ja jakaa akateemista sivistystä, se saa rahoituksensa opintopisteiden, tutkintojen ja tutkimusjulkaisujen ja -rahoitusten perusteella. Siksi yliopistolle kaiken sellaisen rahoittaminen, mikä ei suoranaisesti liity opetukseen tai tutkimukseen, on ongelmallista. On vaikea ymmärtää, mikä voisi konkreettisemmin liittyä radiojournalismin opetukseen kuin Radio Moreeni.

Radio Moreenin noin viidestäkymmenestä otsikko-ohjelmasta valtaosa on kanavan neljänkymmenen avustajan käsissä. Yhteistoimintaneuvotteluiden tuloksena heistä on päätetty luopua, sillä näihin avustajapalkkioihin uppoaa vuosittain noin 40 000 euroa. Kesäkuun alusta lukien Radio Moreeni ei enää osta ohjelmia avustajilta. Sen seurauksena toimitetun ohjelman määrä kanavalla vähenee merkittävästi, ja musiikin osuus ohjelmavirrasta kasvaa. Moreeni ottaa edelleen vastaan harjoittelijoita, siviilipalvelusmiehiä ja opiskelijoiden tekeleitä, mutta on selvää, että tutulla taajuudella on tulevaisuudessa paljon hiljaisempaa.

Yliopistolla ei ole “voimavaroja” säilyttää nykyisen laajuista ohjelmatarjontaa. Vuoden 2012 virallisen tilinpäätöksen mukaan yliopisto tekikin vaivaiset 8,5 miljoonaa euroa tuottoa, josta noin puolet oli osinko- ja korkotuottoja. Moreeni pyörii noin 200 000 eurolla vuodessa, ja avustajien palkkoihin menee siitä noin 40 000 euroa. Kyse on nyt rahoitusmallista ja yhteisen tahtotilan löytämisestä.

Me vostokit vaadimme, että Moreenin tulevaisuus täytyy turvata, jotta opiskelijoiden radiojournalismin koulutus ei vaarannu. Vaadimme myös, että Radio Moreenin tulevaisuudesta käydään laajamittaista keskustelua yliopistoyhteisössä.

Addressi: Pelastakaa Radio Moreeni

Facebookissa: Radio Moreenin ystävät

Pelastakaa Radio Moreeni -blogi

 

Lisätietoa

Leo Pahta
Vostokin puheenjohtaja 2014
Vostok RY
email: leo.pahta@uta.fi
puh. 044 0229 668
www.vostok.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *