Toimittajaopiskelijoille Yle Tampereen yt-uutinen on karvas pettymys – huoli työpaikoista ja sisällöstä

Tamperelaisille toimittajaopiskelijoille Ylen Mediapoliksen yt-neuvottelut oli todella ikävä uutinen. Olemme huolissamme siitä, miten vähennykset vaikuttavat opintoihimme ja tuleviin työpaikkoihimme, mutta myös siitä, miten vähennykset vaikuttavat Yleisradion tuotantoon yleisölle.

Tampereella olisi tekijöitä. Joka vuosi lähemmäs sata journalistiikan ja viestinnän alan opiskelijaa aloittaa opinnot Tampereella, noin puolet yliopistolla ja puolet ammattikorkeakoulussa. Alan ammattilaisia koulutetaan täällä enemmän kuin missään muualla Suomessa. On loogista, että suuri toimittajakoulutus sekä Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitus ja sisällöntuotanto ovat samassa kaupungissa.

Uutis- ja ajankohtaisohjelmien tuotanto on jo pikkuhiljaa siirtynyt Tampereelta Helsinkiin. Ajankohtainen kakkonen ja Silminnäkijä lopetettiin Tampereella vuosi sitten. On vaikea sanoa, mikä johtuu suoraan mistäkin, mutta tuoreimpana pettymyksenä ensi kevään kaksi Ylen kanssa yhteistyössä tehtäväksi tarkoitettua kurssia on peruttu. Yliopiston oma tv-opetus ei vastaa nykytyötä, joten tv-työhön kouluttavia ja uralle ovia avaavia mahdollisuuksia alkaa olla opiskelijoille todella vähän.

Yt-neuvottelujen piirissä ovat Tuotannot-yksikön Yle Tuotannon ja Designin kaikki 439 työntekijää, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde. Jos neuvottelut sujuvat suunnitelmien mukaan, Helsingin ja Tampereen tuotannosta vähennetään jopa 145 henkilötyövuotta.

Vaikka tämänhetkisten yt-neuvottelujen leikkauskohteena ei olekaan varsinaisesti journalistinen työ, vaikuttavat vähennykset koko Ylen Mediapolikseen. Neuvotteluiden piirissä ovat esimerkiksi ajankohtaisohjelmien kuvaajat ja leikkaajat. Laadukkaan työn tekeminen kevyellä kalustolla ei kuulosta järkevältä ratkaisulta maailmassa, jossa visuaalisuus on lähempänä ihmistä kuin koskaan ja kuka tahansa voi ottaa keskinkertaista kuvaa ja videota. Lisäksi sisällöntuotannossa työskentelee erilaisia viestinnän osaajia.

Alan tekijöiden lisäksi uutinen on ikävä Yleisradion yleisölle. Tampere on tähän mennessä ollut Uudenmaan lisäksi ainoa maakunta, jossa Ylen omaa sisältöä on tuotettu. Jos yt-neuvottelut päättyvät suunnitellusti, Ylen oma sisällöntuotanto keskittyy pääkaupunkiseudulle. Monipuolisen journalismin kannalta Helsinki-keskeisyys on huono asia, koska sisällöntuottamisen keskittäminen pienentää sitä maailmaa, jota Ylen ohjelmistossa näytetään.

Opiskelijoita huolestuttaa myös se, etteivät Ylen yt-suunnitelmat tunnu vastaavan parlamentaarisen Yle-työryhmän viimekesäisiä linjauksia. Esimerkiksi ryhmän jäsen, kansanedustaja Eero Heinäluoma sanoi Journalistille, että suuret irtisanomiset ovat hänelle ja hänen uskoakseen muullekin työryhmälle yllätys ja sellaisista ei kuulemma puhuttu työryhmässä (Journalisti, 9.12.2016). Ylen johto nojaa Yle-työryhmän linjauksiin, vaikka sille ei välttämättä ole perusteita.

Yle on korostanut, että sisältöä ostetaan kotimaisilta tekijöiltä. Olemme kuitenkin huolissamme siitä, että verorahat voivat valua myös ulkomaisiin yrityksiin. On erittäin tärkeää, että julkisomisteinen Yle tukee kotimaista tuotantoa ympäri Suomea.

 

Vostok ry

Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän opiskelijoiden ainejärjestö

Kommentit:
  1. Entisen Tohlopin tv-keskuksen (nyk. Mediapolis) veteraanien ryhmä on seurannut kehitystä, pitänyt yhteyttä kaikkiin osapuoliin ja poliitikkoihin. Selvitystyö tapahtuneesta vanhingosta ja vaikuttaminen tulevaan kehitykseen ovat jatkuvasti työn alla. Tehtävä on tietysti haastava, koska ryhmä on luonnollisesti sivussa nykyisestä tv-työstä, ja tyhmän toiminta voidaan nähdä jopa kiusallisena. Asia on kuitenkin journalismin ja alueen kannalta vakava. Ryhmään voi pitää yhteyttä ja taktikoida toimenpiteistä. risto.astikainen@pp.inet.fi 0400 537324

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *