Sanomalehtimiesten salaseurassa

12188840_1030845593622000_1844515310_n1

Postiluukkuun kolahti kirje, jossa luki ”puheenjohtaja, Vostok ry”. Kutsu yllätti virallisuudellaan. Se oli paperia, ja se oli suunnattu juuri meille. Ainejärjestön vuosijuhlaan ostettu mekko sai sittenkin toisen käyttökerran.

Edustimme journalismin ja viestinnän tulevaa sukupolvea Suomalaisen sanomalehtimiesliiton 110-vuotisjuhlassa. Suomeksi: joimme ilmaista viiniä vanhojen toimittajasetien ja -tätien kanssa. Tässä tiivistelmä illan kulusta.

Ensimmäisen tunnin ajan juhlassa seisoskellaan kiusaantuneena ja odotellaan, että tarjoilija tarjoutuu täyttämään lasimme toisen (lue: kolmannen) kerran. Ihmiset tungeksivat pöytärivien kapeissa väleissä, koska kukaan ei osaa tulkita pöytäkarttaa oikein. Viimeinenkin vieras suvaitsee saapua paikalle vasta sitten, kun virallinen ohjelmaosuus alkaa.

Puheet, musiikkiesitykset ja ruokalajit rytmittävät iltaa. Viinilasi täyttyy pyytämättä ja yllättäen. Puheita kehutaan ja ruoka on hyvää. Jollain soi puhelin. Loppuillasta se, jonka puhelin soi kesken pääpuheen, huojuu uhkaavasti punaviinilasi kädessään baarin puolella. Näiltä osin tilaisuus täytti tuntemamme journalistisen pöytäjuhlan tunnuspiirteet.

Juhlassa oli kuitenkin asioita, jotka eivät kuuluneet käsitykseemme toimittajien illanvietosta. Juhlavieraista suurin osa on saanut alkunsa, kun suomalaissotilaat palasivat rintamalta. Alle 30-vuotias naishenkilö on nähtävyys: meitä on neljä. Narikassa on työntekijä. Ruoka tarjoillaan pöytiin ja se on lämmintä. Juhlassa lauletaan yhteislauluna Kansalaislaulu, ja laulun jälkeen huudetaan kolme kertaa eläköön isänmaalle. Illallistamme samassa pöydässä tasavallan presidentin kanssa. Kiitos adjutantille kuvasta.

Suomalainen sanomalehtimiesliitto tunnetaan jäsenten kesken Toinen jalka haudassa -liittona. Opiskelijaedustajien läsnäolosta vieraat ja järjestäjät olivat haltioissaan. Media ry:n puheenjohtajiston kanssa saimme eläköityneet sanomalehtimiehet vakuutettua siitä, että alamme tulevaisuus on hyvissä käsissä. Saimme poskisuukot hyvästiksi.

Vostokin puheenjohtajisto Elli Harju ja Iida Nieminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *