(Lähes) kaikki journalistiikan opintosuuntaan hakemisesta

Hei sinä siellä, kiinnostaako journalistiikan opiskelu Tampereen yliopistossa? Jatka lukemista, jos vastasit kysymykseen kyllä tai edes nyökkäsit hieman epävarmasti. Tässä blogipostauksessa kerromme sinulle kaiken olennaisen tulevasta pääsykoekeväästä, itse pääsykokeesta ja huhtikuussa järjestettävästä valmennuspäivästä. Postauksen loppupuolelta löytyy myös tietoa ja tunnelmia journalistiikan ensimmäisen vuoden opinnoista.

 

PÄÄSYKOKEESEEN VALMISTAUTUMINEN

Kilpailu opiskelupaikoista on kovaa alalla kuin alalla. Tämä pätee myös Tampereen yliopiston journalistiikan opintosuuntaan. Sisäänpääsyprosentteja on kuitenkin turha jäädä tuijottelemaan. Jos kyseessä on sinua kiinnostava ala ja olet valmis tekemään töitä unelmiesi eteen, pärjäät varmasti!

Pääsykoe perustuu tänäkin vuonna kirjalliseen aineistoon sekä kokeessa jaettavaan materiaaliin. Ennakkoaineisto julkaistaan 20.4.2020 Tampereen yliopiston sivuilla. Opintopolussa todetaan, että pääsykokeessa arvioidaan hakijan kirjallista ja visuaalista ilmaisua ja ajattelua sekä kykyä ymmärtää ja soveltaa teoreettista kirjallisuutta, kulttuurin ja yhteiskunnan tuntemusta ja medialukutaitoa. Ennakkomateriaalin sisältöä on vaikea ennustaa etukäteen, mutta luvassa on todennäköisesti artikkelikokoelma, jossa tarkastellaan alaa ja sen ilmiöitä eri näkökulmista.

Pääsykokeessa on luonnollisesti tärkeää hallita ennakkomateriaali hyvin. On kuitenkin hyvä muistaa, että koe on monipuolinen ja se pitää sisällään myös tehtäviä, jotka eivät perustu ennakkomateriaaliin. Aikaisempina vuosina pääsykokeessa on pyydetty esimerkiksi kirjoittamaan kokeessa jaettavaan materiaaliin pohjautuen jokin journalistinen teksti. Tästä syystä onkin siis hyvä kertailla ja palauttaa mieleen journalistiset juttutyypit kuten esimerkiksi kolumni. Monet opiskelijoistamme ovat luonnehtineet journalistiikan pääsykoetta myös soveltavaksi. Valmistaudu siis soveltamaan oppimaasi ja linkittämään sitä ajankohtaisiin tapahtumiin ja ilmiöihin.

Valmistautumisen pääsykoekevättä varten voi aloittaa monella tapaa jo ennen ennakkomateriaalin julkistamista. Tämä voi käytännössä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan esimerkiksi uutisten seuraamista ja journalististen tekstien lukemista. Myös useamman vuoden ajan pääsykoekirjana toimineen Mediayhteiskunnan lukemisesta voi olla hyötyä, sillä teos antaa hyvän pohjan alasta kiinnostuneille. Edellisten vuosien pääsykokeita pääset tutkiskelemaan täältä.

 

VOSTOKIN VALMENNUSPÄIVÄ

Pääsykoekevät mielletään usein raskaaksi ja itsenäiseksi urakaksi. Vaikka itsenäinen lukutyö on tärkeä osa valmistautumista, ei ennakkomateriaalien kanssa tarvitse jäädä yksin. Journalistiikan opiskelijoiden ainejärjestö Vostok järjestää tänäkin keväänä valmennuspäivän, jonka tarkoituksena on auttaa ja tukea hakijoita pääsykokeeseen valmistautumisessa.

Valmennuspäivän aikana käydään läpi pääsykoemateriaaleja ja mahdollisia pääsykoetehtävätyyppejä. Monelle hakijalle edessä saattaa olla ensimmäinen pääsykoe. Siksi valmennuspäivässä jaetaan myös yleisiä vinkkejä tulevaa koepäivää varten.

Valmennuspäivä järjestetään tänä vuonna 8. ja 9. toukokuuta (varmistuu lähiaikoina) klo 12–18 Tampereella. Molemmat päivät ovat sisällöiltään samanlaiset. Valmennuspäivän käytännön järjestelyistä ja sisällöstä vastaavat journalistiikan ensimmäisen vuoden opiskelijat.

Päivää varten valmistellaan itseopiskelupaketti. Valmennuspäivän ja itseopiskelupaketin yhteishinta on 40 euroa. Jos valmennuspäivän ajankohta ei jostain syystä sovi kalenteriisi voit halutessasi tilata myös pelkän itseopiskelupaketin, jonka hinta on 20 euroa.

Viime vuodesta poiketen tänä vuonna valmennuspäivä on suunnattu vain ja ainoastaan journalistiikan opintosuuntaan tähtääville hakijoille. Tämä johtuu siitä, että valintamenettelyt ovat muuttuneet, ja nykyisin puheviestinnän opintosuunnalle haetaan oman erillisen väylän kautta. Tarkempaa tietoa puheviestinnän pääsykokeista ja valintaperiaatteista löydät opintopolusta.

Lisätietoa valmennuspäivästä löydät Facebook-tapahtumasta!

 

PÄÄSYKOKEESSA

Pääsykoe järjestetään 20.5. klo 14:00–18:00 Tampereen yliopistolla. Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Monille päivä on jännittävä ja siksi onkin tärkeää, ettei ylimääräistä energiaa kulu turhiin asioihin. Kannattaa siis jo etukäteen suunnitella ja selvittää miten ja milloin saavut Tampereelle. Tampereen keskustassa sijaitsee paljon hotelleja, jos paikan päälle haluaa saapua jo edellisenä iltana. Muun muassa Omena hotellista on alle kilometrin kävelymatka yliopistolle.

Tiedot pääsykokeen salijaoista julkaistaan viimeistään koetta edeltävänä päivänä. Mukaan pääsykokeeseen tarvitset passin, ajokortin tai kuvallisen henkilötodistuksen sekä perinteiset kirjoitusvälineet. Mukaan saa ottaa myös pientä evästä ja juomista. Eväiden määrää ei kannata kuitenkaan yliarvioida, sillä aikaa kokeen tekemiseen on vähemmän kuin esimerkiksi ylioppilaskokeissa. Ota mukaasi siis jotain pientä ja suuntaa pääsykokeen jälkeen Tampereen keskustaan kunnolliselle lounaalle!

Kuten aikaisempinakin vuosina, pääsykoe koostuu kahdesta osasta. A-osan tehtävät arvostellaan kaikilta kokeeseen osallistuneilta. A-osassa parhaiten suoriutuneelta 50 prosentilta, mutta kuitenkin vähintään 300 hakijalta, arvostellaan myös kokeen B-osa. Valintakokeen lopullinen pistemäärä on molempien osien yhteenlaskettu pistemäärä. Maksimipistemäärä on 150.

Jos tarvitset erityisjärjestelyjä pääsykokeeseen (kuten esimerkiksi lisäaikaa, apuvälineitä tai muita vastaavia järjestelyjä) muista jättää kirjallinen hakemus erityisjärjestelyistä yliopiston hakijapalveluihin 10.4. klo 15 mennessä. Tarkempia tietoja erityisjärjestelyiden hakemisesta löydät opintopolusta ja yliopiston nettisivuilta.

Journalistiikan opintosuuntaan otetaan tällä kertaa 36 opiskelijaa. Paikoista vähintään 24 on varattu ensikertalaisille. Valituksi voi tulla joko valintakokeen tai valintakokeen ja todistuspisteiden perusteella. Pelkkä todistusvalinta ei siis ole vielä tänä vuonna käytössä.

 

VIESTINNÄN MONITIETEINEN TUTKINTO-OHJELMA

Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen ylipisto yhdistyivät vuoden alussa uudeksi Tampereen yliopistoksi. Tämä yhdistyminen toi mukanaan monia muutoksia. Yksi näistä muutoksista on entisen Journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelman uudistuminen Viestinnän monitieteiseksi tutkinto-ohjelmaksi. Tutkinto-ohjelmamme sisältää nykyään neljä erillistä opintosuuntaa, joita ovat journalistiikka, puheviestintä, mediatutkimus ja informaatiotutkimus.

Käytännössä uudistus tarkoittaa sitä, että jokaiseen opintosuuntaan haetaan erikseen ja niihin on erilliset pääsykokeet. Opintosuunnilla on yhteiset perusopinnot, mutta muuten opintosuuntien opinnot eroavat paljon toisistaan. Opintosuuntiin ja niiden eroihin kannattaakin siis tutustua tarkkaan ennen hakemista!

Myöskään kuvajournalismille ei ole enää omaa hakuväylää yhteishaussa, vaan kuvajournalismista kiinnostuneet hakevat yhteishaussa opiskelemaan journalistiikkaa. Ensimmäisen vuoden aikana opiskelija voi halutessaan hakea kuvajournalismin erikoistumisopintoihin. Myöhemmin opiskelija voi valita visuaalisen journalisminmaisteriohjelman opinnot. Maisteriohjelma valitaan kandidaattivaiheen aikana.

Lisää tutkinto-ohjelman uudistuksesta ja opintosuunnista voit lukea täältä.

 

JOURNALISTIIKAN OPISKELU

Tämän blogitekstin kirjoittamisesta ovat vastanneet ensimmäisen vuoden journalistiikan opiskelijat Noora Knapp ja Janita Karra. Olemme molemmat osa tämän kevään valmennuspäivätiimiä ja odotamme innolla tulevien hakijoiden tapaamista. Olemme molemmat myös tulevia tuutoreita eli osa huikeaa porukkaa, joka tulee pitämään huolen uusista opiskelijoistamme ensi syksystä eteenpäin! Tämän blogitekstin päätteeksi haluamme kertoa vielä hieman tarkemmin omista kokemuksistamme ja siitä, mitä ensimmäinen opiskeluvuosi Tampereella on pitänyt sisällään.

Noora: Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, ensimmäinen vuosi yliopistossa on mennyt kuin siivillä. Lukuvuoteen on mahtunut paljon opintoja, uusia ystäviä, kokemuksia ja henkistä kasvua. Opiskelupaikka Tampereen yliopistossa tarkoitti omalla kohdallani paljon muutoksia. Viime syksy toi mukanaan täysin uuden kotikaupungin ja uuden elämäntilanteen, sillä en ollut aikaisemmin asunut yksin. Fuksisyksy oli kuitenkin niin täynnä ohjelmaa ja hauskoja tapahtumia, etten oikeastaan ehtinyt potemaan koti-ikävää juuri ollenkaan. Nykyisin Tampere tuntuu jo kodilta, enkä millään malttaisi lähteä täältä kesäksi muualle töihin.

Entäs ne opinnot sitten? Fuksivuoteeni on sisältynyt viestinnän perusopintoja, kielenhuoltoa, valinnaisten aineiden kursseja ja ensimmäinen käytännön kurssi. Omat tutkinto-ohjelman kurssit ovat olleet mieleisiä, mutta kiinnostavia kursseja on löytynyt myös muiden tiedekuntien alta. Suosittelenkin rohkeasti kokeilemaan valinnaisia kursseja jo fuksisyksystä lähtien! Itse nappasin lukujärjestykseeni hiljattain kasvatustieteiden kurssin, joka käsittelee mediakasvatusta.

Pääsykoeurakka pitää usein sisällään monia epätoivoisia hetkiä. Itselläni niitä oli viime keväänä lähes viikoittain. Valmennuspäivästä sain apua pääsykoeartikkeleihin, mutta ennen kaikkea päivä auttoi minua myös henkisellä tasolla. Pääsin juttelemaan samassa tilanteessa olevien hakijoiden kanssa ja tapamaan alalla jo opiskelevia ihmisiä. Tutustuin päivän aikana moneen uuteen ihmiseen, joista muutamat ovat nykyisin myös opiskelukavereitani. Valmennuspäivän ansiosta motivaationi kasvoi hurjasti ja jaksoin tsempata luku-urakan loppuun asti.

Janita: Itselleni sisäänpääsy vaati pari vuotta yrittämistä, joten saatuani tiedon valinnasta aloin jo innolla odottamaan syksyn opintoja. Fuksisyksy tapahtumineen ja kursseineen ei todellakaan tuottanut pettymystä. Olen Tampereelta kotoisin, joten minun ei onneksi tarvinnut murehtia uuteen kaupunkiin sopeutumista, vaan sain keskittyä täysillä fuksisyksyyn.

Orientaatioviikon jälkeen alkoivat vihdoin ensimmäiset journalistiikan kurssit, joilla pääsimme tutustumaan median merkitykseen yhteiskunnassa sekä kuulemaan ajankohtaisia tarinoita alan ammattilaisilta luentosarjan muodossa. Noora mainitsikin aiemmin oman alan opintoja rikastavat valinnaiset opinnot, joita saa valita oman kiinnostuksen mukaan. Vapaasti valittavat valinnaiset opinnot ovatkin yksi Tampereen yliopiston suuria valttikortteja!

Myöhemmin syksyllä pääsimme opettelemaan, miltä journalistin työ tuntuu käytännössä. Ensimmäisten omien uutisten ja juttujen kirjoittaminen oli erittäin opettava kokemus, ja odotankin vielä suuremmalla innolla toisen vuoden käytännön kursseja. Käytännön työskentely täydensi myös tutkinnollemme oleellinen tutkimuksellinen puoli. Ensimmäisellä tutkimuskurssilla pääsimme toteuttamaan ja kirjoittamaan oman mediaan liittyvän tutkimusartikkelin. Meillä ei todellakaan tarvitse huolehtia opintojen liiallisesta teoreettisuudesta, sillä käytännön oppimisen makuun pääsee heti ensimmäisenä syksynä!

Kommentit:
 1. Jaetaanko itseopiskelumateriaali valmennuspäivään osallistuneille siellä paikan päällä vai lähetetäänkö se postissa? Jos en henkilökohtaisista syistä pääsisikään osallistumaan valmennuspäiville saanko silti itseopiskelumateriaalit?

  1. Moi Matti!

   Itseopiskelumateriaali lähetetään myös valmennuspäivään osallistuville sähköpostilla heti, kun se saadaan valmiiksi ja lasku on maksettu. Tarkoituksena on, että materiaaliin voi tutustua jo etukäteen ennen valmennuspäivää. Päivässä jaetaan halukkaille sama itseopiskelupaketti vielä printtinä. Ei siis huolta, materiaalit saa haltuunsa, vaikkei päivään pääsisikään. Ilmoittautuminen on kuitenkin sitova, ja jos valmennuspäivään ilmoittautuu, hinta on 40 € huolimatta siitä, osallistutko päivään vai et.

   – Vostokin viestintäministeri Sanni

  1. Olethan huomannut, että pääsykoe järjestetään tänä vuonna sähköisenä, jolloin osallistut siihen omalta tietokoneeltasi? Tämä tarkoittaa siis sitä, että ennakkomateriaali voi olla vieressäsi koetilanteessa, mutta se kannattaa silti opetella ulkoa!

   Aurinkoisin terkuin,
   Elise
   Vostok ry:n viestintäministeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *