Journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelmasta ja siihen hakemisesta

On jälleen se aika vuodesta, kun korkeakoulujen yhteishaku lähestyy. Etkö ole vieläkään keksinyt, mitä haluaisit opiskella? Vietätkö iltaisin tunteja selaillen opintopolusta eri koulutusvaihtoehtoja? Tuntuuko, että kaikki kiinnostaa vähän, mutta mikään ei silti tarpeeksi paljon? Minäpä vähän autan. Pidätkö kirjoittamisesta tai valokuvauksesta? Oletko kiinnostunut keskusteluohjelmista, ryhmien välisestä vuorovaikutuksesta, katastrofeista, yhteiskunnallisista asioista tai jopa näistä kaikista? Ehkä olet kiinnostunut vähän kaikesta kuten allekirjoittanut. Siinä tapauksessa journalistiikan ja viestinnän opiskelu voisi sopia sinulle!

Hakijoiden määrä journalistiikkaan ja viestintään on suuri, ja ajatus pääsykokeista ja niihin valmistautumisesta saattaa ahdistaa. Opiskelupaikan vastaanottaminen voi tuntua ajoittain vain kaukaiselta haaveelta. Älä silti missään tapauksessa luovuta. Jos juuri tämä tutkinto-ohjelma Tampereen yliopistossa herätti kiinnostuksesi, jatka lukemista. Seuraavaksi kerron nimittäin tarkemmin journalistiikan ja viestinnän opiskelusta Tampereella, journalistiikan opiskelijoiden ainejärjestöstä Vostokista ja siitä, miten pääset opiskelemaan tätä alaa.

 

PÄÄSYKOKEESEEN VALMISTAUTUMINEN

Pääsykoemateriaalit julkaistaan tänä vuonna 27. maaliskuuta täällä. Varmuutta materiaalien sisällöstä ei ole, mutta todennäköisesti mukana on viestinnän ja journalistiikan ilmiöitä käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita. Lisäksi pääsykokeessa jaetaan taustamateriaalia, johon osa tehtävistä perustuu.

Materiaalien pänttäämisen ohella pääsykokeeseen voi valmistautua esimerkiksi kertaamalla erilaisia juttutyyppejä ja niiden keskeisiä piirteitä. Pääsykokeessa on nimittäin edellisinä vuosina pyydetty kirjoittamaan taustamateriaaliin pohjautuen erilaisia juttuja. Lisäksi kannattaa mielestäni osata lehtijutun osat (otsikko, ingressi, byline…), keksiä käytännön esimerkkejä materiaalissa esiintyville ilmiöille ja osata perustella asioita, myös sellaisia joista ei ole itse samaa mieltä. Vanhana pääsykoekirjana ja alan jonkinlaisena perusteoksena myös Mediayhteiskunta voi olla hyödyllinen. Suosittelen myös lukemaan alaan liittyviä artikkeleita täältä. Esimerkiksi viime vuoden valintakoeartikkelit olivat tämä, tämä, tämä ja tämä.

Huomauttaisin tässä välissä vielä, että nämä vinkit ovat vain subjektiivisia mielipiteitäni, jotka pohjautuvat omaan (ja muiden viime vuoden hakijoiden) kokemukseeni.

 

VOSTOKIN VALMENNUSPÄIVÄ

Pääsykokeisiin valmistautuminen saattaa olla paitsi stressaavaa, myös melko yksinäistä. Vostokin valmennuspäivästä saat vertaistukea, apua materiaalin kiemuroiden selvittelyyn ja kullanarvoisia vinkkejä edellisvuoden hakijoilta. Vostok on tänä vuonna ainoa taho, joka järjestää alan pääsykokeeseen valmennusta. Journalistiikan ensimmäisen vuoden opiskelijat opastavat hakijoita kohtuulliseen hintaan (40e). Jos et syystä tai toisesta pääse valmennuspäivään, voit tilata myös pelkän itseopiskelupaketin (20e).

Valmennuspäivät ovat tänä vuonna 20. huhtikuuta ja 21. huhtikuuta ja niissä keskitytään nimenomaan tutkinto-ohjelman kirjalliseen kokeeseen. Molemmilla päivillä on sama sisältö eli esimerkiksi käydään läpi mahdollisia tehtäviä ja tehtävätyyppejä sekä kerrataan pääsykoemateriaalin käsitteitä ja teemoja. Pääset myös vahvistamaan taitojasi, kysymään epäselvistä kohdista ja tutustumaan kanssahakijoihin. Lisäksi paikalla on puheviestinnän opiskelijoita.  Valmennuspäivän hintaan kuuluu opastuksen lisäksi myös aiemmin mainittu itseopiskelupaketti.

Täältä löydät lisää tietoa valmennuspäivästä, pääset ilmoittautumaan siihen ja voit tilata itseopiskelupaketin.

 

PÄÄSYKOKEESSA

Maanantai 7. toukokuuta on koittanut ja saavut Tampereen yliopiston päärakennukseen. Pian odotat jo pääsyä valintakoesaliisi. Vatsassasi lentelee todennäköisesti perhosia ja hakijoiden määrä näyttää valtavalta. Älä ala panikoida, vaan luota itseesi ja osaamiseesi. Jos olet valmistautunut hyvin ja haluat tätä todella, pärjäät kyllä. Rauhoita mielesi ja lue tehtävänannot tarkasti. Vastaa siihen, mitä kysytään ja noudata annettuja sanamääriä. Huolehdi ajankäytöstäsi ja muista kirjoittaa nimesi

jokaiseen paperiin. Noudata ohjeita ja vuodata tietosi paperille. Olet opiskellut ahkerasti, joten osaat varmasti!

Pääsykoe koostuu A- ja B-osista. A-osasta parhaiten suoriutuneilta 50 %:lta, mutta kuitenkin vähintään 300:lta hakijalta tarkastetaan myös B-osa. A-osa on perinteisesti koostunut käsitteiden määrittelystä ja B-osa puolestaan soveltavammista tehtävistä, kuten väitteiden perustelusta ja kuvaideoinnista. Lisäksi B-osassa on edellisinä vuosina pitänyt kirjoittaa taustamateriaaliin pohjautuen niin blogikirjoitus (2017), kolumni (2016) kuin kommenttikin (2015). Kuvaideoinnista selviytyäkseen ei tarvitse olla hyvä piirtäjä, vaan tärkeintä on muistaa asiayhteys, mielikuvitus ja omaperäisyys. Pääsykoemateriaalia voi todennäköisesti myös soveltaa hieman eri tavoin, joten tärkeintä on osata perustella oma kantansa. Sanamäärässä pysymisen ohella on hyvä muistaa pysyä vastauksen kannalta olennaisimmissa asioissa esimerkkejä unohtamatta. Edellisten vuosien pääsykokeita pääset tutkiskelemaan täältä.

 

PUHEVIESTINNÄN JA JOURNALISTIIKAN EROT

Journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelmassa pystyy opiskelemaan journalistiikkaa, puheviestintää ja visuaalista journalismia. Lisäksi on mahdollista suorittaa mediatutkimuksen aineopinnot. Kukin näistä muodostaa oman opintopolkunsa. Tänä vuonna uusia opiskelijoita otetaan opiskelemaan journalistiikan ja puheviestinnän opintopolkuihin. Puheviestijät eivät kuulu Vostokiin vaan heillä on oma ainejärjestönsä nimeltä Reettorit.

Varsinkin ensimmäisenä vuotenaan puheviestijät ja journalistiikan opiskelijat käyvät paljon samoja kursseja. Opinnot eroavat toisistaan aineopinnoissa, joita aletaan suorittaa opintojen toisena vuonna. Puheviestijöiden aineopintoihin kuuluu muun muassa Esiintyminen, Poliittinen viestintä sekä vaikuttaminen ja argumentointi. Vastaavasti journalistiikan aineopintoihin kuuluu radiojournalismia, feature-journalismia sekä tv- että uutisjournalismia.

Journalistiikan ja puheviestinnän opintopolkuihin hakijat tekevät saman pääsykokeen, joten Vostokin järjestämä valmennuspäivä soveltuu myös tuleville reettoreille. Lisäksi pääsykokeen jälkeen 50 parasta puheviestintään hakijaa kutsutaan 7. ja 8. kesäkuuta pidettävään puheviestinnän erikoiskokeeseen, joka koostuu puheviestintätehtävistä ja haastattelusta. Kukin puheviestintään hakija osallistuu erikoiskokeeseen vain toisena päivänä. Tarkemmat tiedot erikoiskokeesta lähetetään henkilökohtaisesti sähköpostitse.

 

JOURNALISTIIKAN OPISKELU

Journalistiikan opinnoissa yhdistyvät akateemisuus ja käytännönläheisyys. Alan opiskelijoilla on myös laaja sivuaineoikeus, mikä tarkoittaa, että voit opiskella journalistiikan ja viestinnän kurssien ohella lähes mitä vain politiikan tutkimuksesta psykologiaan. Allekirjoittanut on esimerkiksi fuksivuotensa aikana istunut suomen kielen ja sosiaalitieteiden luennoilla. Journalisteille ja muille viestinnän ammattilaisille kaikki tietous on hyödyksi, joten huonoa sivuainevalintaa tuskin voit tehdä.

Ensimmäisenä vuonnasi pääset muun muassa oppimaan vuorovaikutuksen perusteita ja viestinnän etiikkaa, hiomaan oikeinkirjoitustaitojasi ja kokeilemaan erilaisten juttutyyppien tuottamista Journalismin perusteet -kurssilla. Toisena vuonna on paljon käytännön kursseja, joilla tuotetaan juttuja toimittajakoulutuksemme ylpeydenaiheeseen Moreenimediaan. Toisen vuoden jälkeisenä kesänä opiskelijamme suuntaavat harjoitteluun esimerkiksi sanomalehteen, aikakauslehteen, radioon tai viestintätoimistoon. Opintoihin kuuluu myös perinteisempiä yliopistokursseja, joilla kirjoitetaan opintopäiväkirjoja ja esseitä sekä suoritetaan kirjatenttejä.

Kun pääset opiskelemaan journalistiikkaa Tampereen yliopistossa, liityt samalla ainejärjestöömme Vostokiin. Olemme aktiivinen ja yhtenäinen ainejärjestö, ja järjestämme tapahtumia peli- ja leffailloista sitseihin. Bileitä ja tapahtumia järjestetään runsaasti varsinkin puheviestijöiden kanssa. Fuksisyksy on vapaa-ajan rientojen osalta niin intensiivinen, että tutustut pakollakin uusiin ihmisiin ja sulaudut osaksi porukkaa. Tuutorit myös auttavat ryhmäytymisen kanssa alkuun ja neuvovat sekä oikeisiin luentosaleihin että parhaisiin bileisiin.

Harjoitustoimituksessa, tuttavallisemmin harkkarissa, ei myöskään jää ilman juttuseuraa. Jos tunsit sydämesi lyövän hieman kiihkeämmin tätä lukiessasi, olet varmasti hakemassa oikealle alalle!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *