Apupaketti journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelmaan hakeville

Yhteishaku on taas käynnissä, ja monet selaavat hakukohteita epätietoisina ja turhautuneina – miten kaikista hakukohteista pitäisi löytää juuri se oikea itselle? No, tässäpä yksi vastaus. Pidätkö kirjoittamisesta? Tai ehkä radiotoimittaminen tai keskusteluohjelman juontaminen vähän kiinnostaisi? Oletko yhteiskunnallisesti valveutunut ja palat halusta paljastaa kierojen vallankäyttäjien metkuja suurelle yleisölle? Oikea ala yliopistossa sinulle on siis selkeästi journalistiikka ja viestintä.

Meidän opinahjoon pääsee kohtuullisen pieni määrä hakijoista, mutta ei hätää! Tässä apupaketti kaikille kyseisestä tutkinto-ohjelmasta kiinnostuneille. Käydään vähän läpi pääsykokeisiin valmistautumista, itse pääsykokeita ja täällä opiskelua osana Vostokin ainejärjestöä.

 

Huom! Tämä artikkeli keskittyy vuoden 2017 pääsykokeeseen. Mikäli haluat lukea ajankohtaista tietoa vuoden 2018 pääsykokeesta, lue tämä blogiteksti! 

 

PÄÄSYKOKEISIIN VALMISTAUTUMINEN

Monena peräkkäisenä vuotena (myös tänä vuonna) pääsykoekirjana on Raamatuksikin tituleerattu kirja nimeltä Mediayhteiskunta (Janne Seppänen & Esa Väliverronen 2012). Sama kirja on ollut monena vuotena pääsykoekirjana myös Helsingin valtiotieteellisen viestintään. Itse kokeet kuitenkin eroavat huomattavasti. Kirja on ilmestynyt vuonna 2012, mutta se on edelleen pätevä ja kohtuullisen ajankohtainen. Mediayhteiskunnassa on paljon asiaa, mutta älä pelästy. Kirjan aiheet eivät ole rakettitiedettä, ja monia aiheita on helppo soveltaa ajankohtaisiin ilmiöihin. Pääsykoekirjaksi Mediayhteiskunta on helppolukuinen, ja samaan aikaan akateeminen että käytännönläheinen.

Mediayhteiskunnassa on myös kuvia. Kaikki tietävät, että kuvat ovat kivoja.

Pääsykoekirjan lisäksi kokeeseen luetaan artikkelikokoelma. Vuonna 2016 artikkeleita oli kolme, kaikki suomeksi. Myös englanninkieliset artikkelit ovat mahdollisia. Vuonna 2016 artikkelit eivät olleet kovin pitkiä, ja vain hieman vaikeammin ymmärrettäviä, kuin pääsykoekirja. Aiheet artikkeleissa olivat pääsykoekirjaan verrattuna tarkemmin johonkin tiettyyn viestinnän tai journalistiikan ilmiöön pureutuvia. Artikkeleista löytyi myös paljon yhtymäkohtia kirjan kanssa, ja niiden lukeminen siis vain syvensi kirjan osaamista.

 

VOSTOKIN VALMENNUSPÄIVÄN AVULLA KOHTI OPISKELUPAIKKAA

Pääsykokeisiin lukeminen voi olla yksinäistä puurtamista ilman vertaistukea. Sitä, sekä paljon vinkkejä, apua ja kokemuksen syvää rintaääntä löydät Vostokin valmennuspäiviltä. Sopuhinnalla (40€) journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelman ensimmäisen vuoden opiskelijat opastavat hakijoita Mediayhteiskunnan ja artikkelikokoelman saloihin. Fukseilla Mediayhteiskunta kummittelee nimittäin edelleen vahvimmin mielessä. Jos valmennuspäivään ei pääse, voi myös tilata vain itseopiskelumateriaalin.

Valmennuspäivässä käydään läpi mahdollisia tehtäviä ja kerrataan Mediayhteiskunnan ja artikkeleiden käsitteitä ja teemoja. Pääset jakamaan ajatuksia pääsykoemateriaalista, treenaamaan esimerkkitehtävien avulla taitojasi ja selvittelemään vaikean tuntuisia kohtia materiaalista. Valmennuspäivässä saat varmuutta omaan osaamiseesi, etkä myöskään joudu menemään kokeeseen täysin epätietoisena siitä, mitä tuleman pitää. Valmennuspäivän hintaan kuuluu itseopiskelumateriaali, joka sisältää tiivistelmät artikkeleista ja kirjan käsitteistä. Suosittelen valmennuspäivää lämpimästi.

Seuraavat valmennuspäivät järjestetään 21.-22. huhtikuuta 2017. Ilmoittautumisaikaa on 16. huhtikuuta asti. Tsekkaa tapahtuman Facebook-sivu tästä, ja ilmoittaudu mukaan päivään tai tilaa itseopiskelumateriaalit täältä

PÄÄSYKOE

Suuri päivä on koittanut. Älä pelästy ihmispaljoutta – tutkinto-ohjelmaamme hakee paljon porukkaa, mutta yksikään heistä ei ole yhtä valmis toimittajaksi, kuin sinä (tuota hoin itselleni kokeessa). Joillekin pääsykokeen kesto, neljä tuntia, riittää mainiosti, jotkut rustailevat vielä viimeisiä virkkeitä sekuntien loppuessa. Tärkeintä on, ettet mene paniikkiin. Lue tehtävänannon huolella ja vastaa kysymykseen. Hyvin opiskellun kevään jälkeen tietosi kyllä riittävät.

Vuosina 2013-2016 Mediayhteiskunnasta on kysytty termejä, jotka piti selittää enintään 50 sanalle. Tämä on kokeen A-osa. A-osasta vain puolet ”pääsevät jatkoon”, sillä vain 50 % parhaiten A-osasta suoriutuneiden B-osa tarkastetaan. B-osa kokeesta onkin sitten soveltavampi. Esimerkki B-osan tehtävästä on kolumni, jossa pääsee laukomaan omia mielipiteitään. Mahdollisia ovat myös erilaiset uutisanalyysit tai vastaavat, joissa artikkelien tietoa pääsee soveltamaan ajankohtaisiin asioihin. Usein kokeessa pääsee myös piirtelemään uutiselle kuvitusta. Allekirjoittaneen tapauksessa ideoita ilmensivät tikku-ukot, joten vaikka et aivan Picasso olisi, pärjäät kyllä. Artikkeleita käsitellään luovasti, niitä pitää osata vähän tulkita ja soveltaa. Jokaisessa vastauksessa on sanamäärä, jota ei kannata ylittää, muttei myöskään alittaa. Sanamäärässä pysyminen on hyvää harjoitusta tulevaisuuden ammattia varten, ja se auttaa sinua myös pohtimaan, mikä on juuri tässä vastauksessa olennaisinta tietoa. Edellisten vuosien kokeita pääsee tutkimaan tästä.

Muista villasukat. On tieteellisesti todistettu, että ihmiset, joilla on jaloissa villasukat pääsy- tai ylioppilaskokeissa, menestyvät ei-villasukattomia paremmin.

 

OPISKELU

Journalistiikan ja viestinnän opiskelussa yhdistyvät niin akateeminen opiskelu kuin käytännönläheinen työ. Jo ensimmäisen vuoden syksyllä on kurssi, jossa kirjoitetaan erilaisia juttutyyppejä, kuten uutinen, kolumni ja ilmiöjuttu. Tokana vuonna tehdään toimittajakoulutuksen omaa lehteä, Utainta. Käytännönkursseilla pääsee haastattelemaan ihan oikeita ihmisiä, tekemään ihan oikeaa radio-ohjelmaa ja kokeilemaan, miten luonnistuu televisiojournalismi. Toisen vuoden jälkeen kesällä on harjoittelu sanoma- tai aikakausilehdessä (palkallinen!!!). Valokuvauksen peruskurssikin kuuluu pakollisiin kursseihin, joten vostokeista tulee myös valokuvauksen ammattilaisia.

Kaiken käytännön työn lisäksi tutkinto-ohjelmaan kuuluu ns. akateemisempia kursseja. Peruskurssit käsittelevät usein samanlaisia aiheita, kuin Mediayhteiskunnassa, ja siksi kirja onkin hyvä säilyttää koko opiskeluiden (tai koko elämän) ajan. Allekirjoittanut on esimerkiksi istunut kuuntelemassa luentoja vuorovaikutuksen perusteista, viestinnän etiikasta ja (tärkeimpänä) subjektista, josta luennoi Janne Seppänen, josta kaikki tykkäävät. Yliopistomaiseen tapaan on luentokursseja, kirjatenttejä ja esseiden vääntämistä.

Tampereen yliopiston toimittajaopiskelijat
Ahkeraa opiskelua journalistiikan opiskelijoiden harjoitustoimituksessa, tuttavallisemmin harkkarissa.

Yksi hienoimmista asioista journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelmassa on laaja sivuaineiden mahdollisuus. Kaikilla aloilla ei ole sivuaineiden suhteen niin ylenpalttista tarjontaa, kuin meillä on. Mikä parasta, kaikista sivuaineista on tuleville journalisteille hyötyä, ovathan journalistit alan ammattilaisia alasta riippumatta. Vostokit lukevat yleisesti ottaen paljon politiikan tutkimusta, hallintotieteitä ja kauppatieteitä, mutta mahdollisuuksia on monia. Tulevaisuudessa Tampere3:n myötä myös Tampereen teknillisen yliopiston tai Tampereen ammattikorkeakoulun kurssivalikoima saattaa tulla saataville.

Päästessäsi tänne opiskelemaan liityt myös ainejärjestö Vostokkiin, joka on monien vostokeille suunnattujen mielipidemittausten perusteella maailman paras ainejärjestö. Me tykätään tapahtumista, niin bileistä kuin peli-illoista, yhdessä räpeltämisestä ja tiistai-Doriksesta. Fuksisyksy on sen verran intensiivinen, että saat pakollakin uusia ystäviä ja pääset osaksi porukkaa. Tampere on myös opiskelijan unelmakaupunki. Niin suuri, että menoa ja meininkiä riittää, mutta tarpeeksi pieni, että virkistysillan jälkeen löydät vielä kanssavostokkisi matkalla La Tooreen. Tampereella myös järjestetään Suomen suurin opiskelijatapahtuma, Hämeenkadun Appro! Pakostakin tässä tuntee ylpeyttä siitä, että on tamperelainen.

Kaikki vostokit eivät välttämättä halua toimittajiksi, mutta se ei haittaa. Meidän opinahjosta työllistyy aivan mainiosti myös viestintäalan hommiin. Oli unelmasi sitten Hesarin toimittaja tai suuren yrityksen viestintäpäällikkö, journalistiikka ja viestintä Tampereen yliopistossa on sinulle varmasti sopiva ala.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *